tiistai 15. huhtikuuta 2014

Sparrausapua ilmastoystävällisten ideoiden jalostamiseen?

Onko kotikunnassasi tai yrityksessäsi herännyt idea, joka toteutuessaan säästäisi myös ilmastoa ja ympäristöä? Kaipaatteko idealle sparrausapua? 

Päivi Kujala maaseutuverkostoyksiköstä
kertoi innovaatioleireistä LÄHI -semi-
naarissa maaliskuussa. Oman alueen
mahdollisuuksiin painottuvat semi-
naariesitykset löytyvät leiriblogista.
Isonkyrön Kalliojärvellä järjestetään 10.-12.6.2014 Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan yhteinen  Näe lähelle –innovaatioleiri, jonka tarkoituksena on luoda ja kehittää uutta yritys- tai muuta toimintaa maaseutualueiden elävöittämiseksi. 

Leirille hakeudutaan ideakisan kautta. Leirille valitut 5 ideaa ja niiden omistajaa saavat ammattimaista sparrausta, apua ongelmien ja esteiden ratkaisuun, uusia näkökulmia ja mahdollisuuden kehittää ideasta toimintaa.

Lue lisää Innovaatioleiristä ja Ideakilpailusta osoitteesta: naelahelle.blogspot.fi.

Lisätietoja leiristä ja ideakilpailusta antaa Anja Uhlgrén, p. 040 868 0178, etunimi.sukunimi@sedu.fi.

Lue lisää Facebook-sivuilta


Kestävä Seinäjoen seutu -hankkeelle on perustettu Facebook-sivut, jotka löytyvät osoitteesta https://www.facebook.com/kestavaseinajoenseutu

Tykkäämällä sivusta kuulet ajankohtaisista teemoista ja tapahtumista sekä voit seurata, miten Sinun kotikunnassasi rakennetaan kestävästi kehittyvää kotiseutua.

Hankkeen Facebook-sivuilla esitettiin pari viikkoa sitten muun muassa haaste kaikkiin Etelä-Pohjanmaankin kuntiin: Kuntaliitto haastaa kaikki kunnat esittämään merkittävimmän ilmastotekonsa. Parhaat teot palkitaan 8.-9.5.2014 ilmastokonferenssissa Tampereella. Lue lisää tapahtumasta ja haasteesta.

Joko merkittävin ilmastoteko Sinun kotikunnastasi on ilmoitettu mukaan?

Teksti: Krista Laurila
Kuva: Kirsi Tikkanen

Kestävä Seinäjoen seutu -hankkeen kuulumisia



Seinäjoen seudun ilmastotyöhön on osallistunut
lähes 100 kuntien ja sidosryhmien edustajaa. Seinäjoen 
valtuustosali näytti vielä tyhjältä ennen yhteiskokouksen
alkamista.
Hankkeen ohjausryhmän, projektiryhmän ja kaikkien työryhmien yhteiskokous järjestettiin 5.12.2013 Seinäjoen kaupungintalolla. 

Yhteiskokouksessa kaikki työryhmien jäsenet saivat tutustua kunnissa kiertäneeseen EnergiaStartti! –draamaan, mikä herätti keskustelua, vaikka useat olivat pätkän jo nähneetkin. 
 
Ennen yhteiskokousta työryhmien jäsenet olivat valikoineet Seinäjoen seudun ilmastostrategian toimenpiteistä omasta mielestään tärkeimmät toteutettavaksi vuosina 2014 – 2016. Näihin pureuduttiin työpajatyöskentelyssä kokouspäivän aikana. Näin päästiin konkretian tasolle ja eri ammattialojen edustajat pystyivät keskustelemaan kaikkien työryhmien asioista. Toimintamallista saatiin varsin monipuolinen. 

Yhteiskokouksen lopputuloksena oli varmasti kaikille selvää, että kuntien ilmasto- ja energiansäästöasioissa tekemistä riittää useiksi vuosiksi. Työpajan keskusteluryhmät toivat esiin useita toteutuskelpoisia hankkeita, joilla voidaan edistää alueen kestäviä julkisia hankintoja, energiatehokkuutta, energiaomavaraisuutta, biotalousasioita ja kilpailukykyä. Yhteiskokouksesta on koottu muistio, jota käsitellään työryhmien kokouksissa touko-kesäkuussa.

 

Syöppö vai pihi? – energiankulutusta seurataan

 

EnergiaStartti –tilaisuudet saivat huomiota osakseen syyskauden aikana ja poikivat jatkotoimenpiteitä useissa kunnissa. Henkilöstön rooli jatkotoimenpiteiden edistämisessä on ratkaiseva. Miten on sinun kuntasi laita? 

 

Seinäjoen seudun kunnat ovat liittyneet energiatehokkuussopimukseen. Seinäjoen kaupunki on sitoutunut vähentämään energiankulutusta 10% ja Alavus, Ilmajoki, Jalasjärvi, Kurikka, Kuortane ja Lapua 9% vuoden 2016 loppuun mennessä.

Kunnat seuraavat omistamiensa kiinteistöjen energiankulutusta vuositasolla. Parhaillaan raportoidaan vuoden 2013 kulutustietoja Motiva Oy:lle, joka toimii kuntien energiatehokkuussopimusten ja -ohjelmien hallinnoijana yhdessä Kuntaliiton kanssa. Tänä vuonna vuosiraportointiin sisällytetään myös vuonna 2013 ja sitä aikaisemmin toteutetut energiatehokkuuden parantamiseen tähtäävät toimenpiteet.

Nyt kannattaa kiinteistöjen käyttäjienkin olla skarppina! Seinäjoen seudun kuntien kouluihin, päiväkoteihin tai muihin kiinteistöihin saattaa lähiaikoina ilmestyä tarroja, jotka kannustavat välttämään turhaa energiankulutusta. Energiapihi –tarrat kertovat siitä, että huoneen käyttäjä on ollut säästeliäs. Energiasyöppö -tarra ilmestyy oveen, mikäli esimerkiksi valot ovat jääneet päälle. Oletko sinä energiapihi vai kenties energiasyöppö? Pian selviää! 

Syyskausi aloitetaan yhteisellä ilmastomatkalla

Kestävä Seinäjoen seutu –hankkeessa on järjestetty perinteisesti vuosittainen ilmastomatka esimerkillistä ilmastotyötä tekeviin kohteisiin. Tänä vuonna ilmastomatkalle lähdetään 17. – 18.9. Porin suunnalle. Kaikki Seinäjoen seudun kuntien ilmastotyössä mukana olevat henkilöt ja siitä kiinnostuneet ovat tervetulleita matkalle mukaan. Lisätietoja voi kysellä Johanna Hanhilalta, etunimi.sukunimi@thermopolis.fi. Merkkaathan kalenteriisi!

Ilmastotyön jatkamiseksi on kehitteillä uusia hankemahdollisuuksia. Seinäjoen seudun kuntien edustajat ovat laatineet yhdessä ilmastohankkeen työntekijöiden kanssa yhteisen toimintamallin, jota on tarkoitus viedä käytäntöön konkreettisin toimenpitein. Osa ilmastohankkeen aikana syntyneistä työryhmistä jatkaa toimintaansa entiseen tapaan. Kuntakohtaiset ilmastotiimit vauhdittavat ilmastotyön ja siihen liittyvän viestinnän etenemistä kunnan sisällä. Kuntien yhteinen jatkohanke on suunnitteluvaiheessa.

Teksti: Johanna Hanhila
Kuvat: Kai Pöntinen, Kestävä Seinäjoen seutu -hanke

Kiroileva siili haastaa säästämään energiaa ja ympäristöä

Kiroileva siili huolestui jo aiemmin Itämeren tilasta.
Nyt siili haastaa lapset ja nuoret miettimään, miten
ympäristölle ystävällistä arkea rakennetaan.
Kuva: Milla Paloniemi / kiroilevasiili.fi
Kun rakennetaan ympäristöä kunnioittavaa yhteiskuntaa, jonka halutaan säilyvän myös tuleville sukupolville, lasten ja nuorten asenteet ja energiankäyttötottumukset ovat avainasemassa.

- Koulut ja päiväkodit ovat avainasemassa myös silloin, kun kuntien omistamien kiinteistöjen energiakuluja halutaan painaa alas, Johanna Hanhila Kestävä Seinäjoen seutu - hankkeesta toteaa.

Seinäjoen seudun kunnat toteuttavat lukuvuoden 2014-2015 aikana alueen kouluissa julistekampanjan, jossa lapsia ja nuoria haastetaan miettimään omia energiankäyttötottumuksia sekä niistä syntyviä taloudellisia ja ympäristöön kohdistuvia vaikutuksia.

Kuukausittain vaihtuvien julisteiden teemat käsittelevät niitä arjen valintoja, joissa energia on tavalla tai toisella mukana. Julistemateriaalin lisäksi opettajat saavat käyttöönsä tukimateriaalin, joka julkaistaan kestavaseinajoenseutu.fi -sivustolla kesän 2014 aikana.

- Varmistaaksemme kampanjan houkuttelevuuden myös lasten ja nuorten näkökulmasta, etsimme julisteille pitkään sopivaa kärkihahmoa. Iloksemme jalasjärveläissyntyinen sarjakuvapiirtäjä-kuvittaja-graafikko Milla Paloniemi lupautui kampanjaan mukaan, Hanhila iloitsee.

Kampanjan julisteissa seikkailee särmikäs oman tiensä kulkija Kiroileva Siili, jolle luontoon ja ympäristön liittyvät teemat ovat entuudestaankin tuttuja. Siili oli mukana mm. Luonto-Liiton Itämeren suojelukampanjassa 2008.    

- Kesäharjoittelijamme Heidi Kortesoja kokosi julistekampanjalle taustamateriaalia jo kesäkaudella 2013. Tulevana kesänä materiaali viimeistellään julkaistavaan muotoon. 

Haluatko koulusi tai luokkasi mukaan kampanjaan?

Ota yhteyttä:

Krista Laurila,
p. 044 779 0814
etunimi.sukunimi@thermopolis.fi

Yrityksissä ymmärretään materiaalitehokkuuden merkitys


ARS Wood Oy:n ovet valmistetaan mittati-
laustyönä. Asko Ylirantala testasi, mihin
kirjoittaja kuvan oven laittaisi.

Tämä ymmärretään myös kuortanelaisessa ARS Wood Oy:ssä, joka on erikoistunut mittatilaustyönä tehtävien sisä- ja ulko-ovien valmistukseen. Viisi henkilöä työllistävän yrityksen toimitilat lämpiävät ylijäämämateriaalilla, mitä ovien valmistuksessa syntyy. Samalla lämpiävät seitsemän muun samassa rakennuksessa toimivan yrityksen tilat.

- Häviää tämä sähkölämmitykselle huolettomuudessa, mutta kustannusvaikutukset ratkaisevat, yrittäjä Asko Ylirantala toteaa. 




”Ei vaihtoehto, vaan melkeinpä pakko” 

 

Tiedustelen, onko kysyntä vaikuttanut energia- ja materiaalitehokkaiden ratkaisujen syntymiseen.

- Kun edellisen firman aikana teimme vientikauppaa Japaniin, energia- ja ympäristöasioita piti tuumata asiakkaidenkin vaatimuksesta. Näiden ratkaisujen lähtökohtana on ollut järkevä liiketoiminta, Ylirantala pohtii.

Kun yritys muutti nykyisiin toimitiloihinsa vuosituhannen alussa, oli selvää, että öljy lämmityslähteenä vaihdetaan kotimaiseen vaihtoehtoon. Nyt kiinteistö lämpiää ylijäämämateriaaleista puristetuilla priketeillä.

- Hukkapätkät murskataan ja kaikki tuotannossa syntyvä puru puristetaan priketeiksi. Myös pellettiä ja turvetta on kokeiltu jossakin vaiheessa.

Koska lämmitysjärjestelmän muutoksesta aiheutuneet investoinnit on toteutettu pitkällä aikajänteellä, kustannuksetkin ovat pysyneet hallittavina.

Ylirantalan mukaan kaikki hänen tuntemansa puualan yrittäjät hyödyntävät hukkamateriaalin yrityksen energiantuotannossa.

- Kerran murskasimme kahvikämpässäkin syntyvät jätteet testataksemme niiden soveltuvuutta lämmityslähteeksi. Murskatusta aineksesta syntyvä ominaistuoksu oli kuitenkin sen verran ikävä, että tästä ajatuksesta luovuttiin, yrittäjä nauraa.

Apua materiaalien ja energian sivuvirtojen hyödyntämiseen


Työ- ja elinkeinoministeriön ja ympäristöministeriön asettama työryhmä julkaisi vuoden alussa ehdotuksensa Suomen kansalliseksi materiaalitehokkuusohjelmaksi. Ohjelmassa materiaalitehokkuudella tarkoitetaan mm.
  • säästeliäämpää luonnonvarojen käyttöä, 
  • tehokasta sivuvirtojen hallintaa, 
  • jätteen määrän vähentämistä ja 
  • materiaalin kierrättämisen lisäämistä tuotannossa.
Lue lisää materiaalitehokkuusohjelmasta.

Eteläpohjalaisille ruokajärjestelmien parissa toimiville alkutuotannon ja teollisuuden yrityksille on tarjolla apua yrityksen materiaalivirtojen kartoittamiseen ja niistä nousevien liiketoimintamahdollisuuksien hyödyntämiseen. Frami Oy:n ja Thermopolis Oy:n yhteishanke Versatile Materials etsii uutta bisnestä ja teknologioita biotalouden sivu- ja jätevirtojen hyödyntämiseksi.


Lisätietoja: 
Merja Järvelä, p. 044 738 0020, etunimi.sukunimi@thermopolis.fi

Katso myös:


Teksti ja kuva: Krista Laurila