REKO on lyhenne sanoista rejäl
konsumtion eli reilua kuluttamista. REKO renkaan tavoitteena on, että niin
kuluttaja kuin tuottajakin voittavat. Avoin, kannustava ilmapiiri ja toiminnan
läpinäkyvyys ovat kaikkien etu. Tilaukset tehdään suljetussa Facebook-ryhmässä,
johon voi pyytää liittymistä. Tarvitaan vaan Facebook-profiili. Tuotteet
noudetaan paikasta aikaan, joka on ilmoitettu REKO ryhmän Facebook-seinällä. REKO
–renkaat eli Lähiruokarenkaat ovat ostajien ja tuottajien välisiä
ryhmiä, jossa eteläpohjalaiset tuottajat myyvät
itse tuottamaansa tai valmistamaansa ruokaa suoraan kuluttajalle. Listan
Suomessa toimivista REKO-renkaista löydät esim. http://www.aitojamakuja.fi/reko.php?v=reko&sm=1
Etelä-Pohjanmaan alueen REKO-renkaita ovat ainakin REKO
Seinäjoki, REKO Lapua, REKO JURVA, REKO Järvilakeus, REKO Teuva, REKO
Alajärvi-Soini-Ähtäri-Vimpeli ja REKO Alavus-Kuortane.
Kokemuksia tuottajilta
Haastattelimme muutamia REKO lähiruokarenkaiden
tuottajia. Kokemukset ovat olleet positiivisia. Suoraan tuottajalta osatessa
hyötyvät niin ostaja kuin myyjäkin.
Kestävän kysymykset
toimittajille
1.
Miten koet,
että markkinat ovat parantuneet REKOn myötä?
2.
Tuleeko
tilauksia REKOn kautta hyvin?
3.
Missä
REKOissa käytte myymässä?
Hannu Saarela, Saarelan luomulampuri, Lapua
”Jonkin verran ovat markkinat
helpottuneet. Asiakaskunta on kasvanut REKO renkaissa myynnin aloittamisen
jälkeen. Kaikki eivät ole tottuneita karitsanlihan laittajia ja syöjiä. Yleensä
lihaa tullaan ostamaan sen jälkeen, kun sitä on maistettu jossain ja joku on
suositellut!” Saarela pohtii.
”Saisi vielä enemmänkin tulla
tilauksia, mutta kyllä REKO on hyvä lisä! Aiemmin meillä oli oma tietty
asiakaskunta, nyt asiakkaiden määrä on kasvanut. Yleensä tieto tuottamastamme
lihasta kulkee puskaradion kautta ja kyllä meiltä reseptejäkin saa. Nykyään pystymme toimittaa kaikki tilaukset REKOjen
yhteydessä. Tilauksia voi tehdä myös nettisivujemme kautta. Meillä on myynnissä
vakuumipakattua karitsaa, lammassäilykettä ja tuorelihaakin saa 5 – 6 kertaa
vuodessa.”
”Käymme Seinäjoen ja Lapuan
REKOissa. Logistiikkakin täytyy laskea, joten ei olla kovin kauas lähdetty.”
Saarela kertoo.
Juha Konttas, Sutelan
Mylly, Ylistaro
”Markkinat ovat parantuneet.
Ilmapiiri lähiruoan ympärillä on täysin muuttunut. Lähiruoan kysyntä on
lisääntynyt merkittävästi ja REKOt ovat varmasti yksi asian vauhdittajista.
Erityisen hienoa on ollut huomata, että suurin asiakaskunta ovat nuoret
aikuiset. Lähiruokaa siis arvostetaan nuortenkin keskuudessa. Käyhän REKOissa
kaikenikäistä väkeä, mutta yleensä ottaen vanhempi väestö käy enemmän toreilla
ostamassa tuotteita.” Konttas ynnää.
”Tilauksia tulee tasaisesti ja
sesonkeina enemmän. REKOissa myymme ainoastaan myllytuotteitamme, toreilla
sitten myös leivonnaisia. Me käymme Seinäjoella ja Lapualla, Vaasassa,
Sulvalla ja Laihialla ja joskus Härmissä. Pitäisi käydä kyllä muuallakin, mutta
yleensä REKO –tilaisuudet ovat melkein kaikki loppuviikosta, joten tulee
päällekkäisyyksiä. Silloin ei joka puolelle ehdi, vaikka pyydetty muuallekin
on. Hienoa, että esim. Seinäjoen ja Lapuan REKOt ovat peräkkäin, saa pakata
kahden tilaisuuden tavarat mukaan yhtä aikaa.” Konttas jatkaa.
Seppo Luoma,
Kraatterijärven kala, Lappajärvi
”REKOissa ja REKO-tyyppisissä
tilaisuuksissa on oma arvonsa. Nykyään koetaan aika tärkeäksi, että saadaan
ostaa suoraan tuottajalta” Luoma pohtii. ”Tilauksia tulee kohtuullisesti.
Meidän osaltamme tilanne paranee koko ajan, kun tuoreena vakumoitua ja
välittömästi pakastettua kalafilettä halutaan yhä enemmän. Jopa ravintolat
käyttävät mielellään tuoreena pakastettua kalaa. Kala säilyy Eviran mukaan
pakastimessa puoli vuotta. Sen helppokäyttöisyys on valttia, kun sulattamiseen
ei tarvitse varata aikaa kuin yksi tunti kylmässä vedessä.”
”Olemme melko uusi toimittaja.
Nyt olemme käyneet Seinäjoella, Lapualla, Kauhavalla, Härmissä, Lappajärvellä,
Evijärvellä ja Kortesjärvellä.”
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti