perjantai 1. heinäkuuta 2016

REKO – Kokemuksia lähiruokarenkaista tuottajan näkökulmasta


REKO on lyhenne sanoista rejäl konsumtion eli reilua kuluttamista. REKO renkaan tavoitteena on, että niin kuluttaja kuin tuottajakin voittavat. Avoin, kannustava ilmapiiri ja toiminnan läpinäkyvyys ovat kaikkien etu. Tilaukset tehdään suljetussa Facebook-ryhmässä, johon voi pyytää liittymistä. Tarvitaan vaan Facebook-profiili. Tuotteet noudetaan paikasta aikaan, joka on ilmoitettu REKO ryhmän Facebook-seinällä. REKO –renkaat eli Lähiruokarenkaat ovat ostajien ja tuottajien välisiä ryhmiä, jossa eteläpohjalaiset tuottajat myyvät itse tuottamaansa tai valmistamaansa ruokaa suoraan kuluttajalle. Listan Suomessa toimivista REKO-renkaista löydät esim. http://www.aitojamakuja.fi/reko.php?v=reko&sm=1

Etelä-Pohjanmaan alueen REKO-renkaita ovat ainakin REKO Seinäjoki, REKO Lapua, REKO JURVA, REKO Järvilakeus, REKO Teuva, REKO Alajärvi-Soini-Ähtäri-Vimpeli ja REKO Alavus-Kuortane.

Kokemuksia tuottajilta


Haastattelimme muutamia REKO lähiruokarenkaiden tuottajia. Kokemukset ovat olleet positiivisia. Suoraan tuottajalta osatessa hyötyvät niin ostaja kuin myyjäkin.
Kestävän kysymykset toimittajille
1.       Miten koet, että markkinat ovat parantuneet REKOn myötä?

2.       Tuleeko tilauksia REKOn kautta hyvin?

3.       Missä REKOissa käytte myymässä?

Hannu Saarela, Saarelan luomulampuri, Lapua

”Jonkin verran ovat markkinat helpottuneet. Asiakaskunta on kasvanut REKO renkaissa myynnin aloittamisen jälkeen. Kaikki eivät ole tottuneita karitsanlihan laittajia ja syöjiä. Yleensä lihaa tullaan ostamaan sen jälkeen, kun sitä on maistettu jossain ja joku on suositellut!” Saarela pohtii.

”Saisi vielä enemmänkin tulla tilauksia, mutta kyllä REKO on hyvä lisä! Aiemmin meillä oli oma tietty asiakaskunta, nyt asiakkaiden määrä on kasvanut. Yleensä tieto tuottamastamme lihasta kulkee puskaradion kautta ja kyllä meiltä reseptejäkin saa.  Nykyään pystymme toimittaa kaikki tilaukset REKOjen yhteydessä. Tilauksia voi tehdä myös nettisivujemme kautta. Meillä on myynnissä vakuumipakattua karitsaa, lammassäilykettä ja tuorelihaakin saa 5 – 6 kertaa vuodessa.”
”Käymme Seinäjoen ja Lapuan REKOissa. Logistiikkakin täytyy laskea, joten ei olla kovin kauas lähdetty.” Saarela kertoo.


Juha Konttas, Sutelan Mylly, Ylistaro

”Markkinat ovat parantuneet. Ilmapiiri lähiruoan ympärillä on täysin muuttunut. Lähiruoan kysyntä on lisääntynyt merkittävästi ja REKOt ovat varmasti yksi asian vauhdittajista. Erityisen hienoa on ollut huomata, että suurin asiakaskunta ovat nuoret aikuiset. Lähiruokaa siis arvostetaan nuortenkin keskuudessa. Käyhän REKOissa kaikenikäistä väkeä, mutta yleensä ottaen vanhempi väestö käy enemmän toreilla ostamassa tuotteita.” Konttas ynnää.

 
”Tilauksia tulee tasaisesti ja sesonkeina enemmän. REKOissa myymme ainoastaan myllytuotteitamme, toreilla sitten myös leivonnaisia. Me käymme Seinäjoella ja Lapualla, Vaasassa, Sulvalla ja Laihialla ja joskus Härmissä. Pitäisi käydä kyllä muuallakin, mutta yleensä REKO –tilaisuudet ovat melkein kaikki loppuviikosta, joten tulee päällekkäisyyksiä. Silloin ei joka puolelle ehdi, vaikka pyydetty muuallekin on. Hienoa, että esim. Seinäjoen ja Lapuan REKOt ovat peräkkäin, saa pakata kahden tilaisuuden tavarat mukaan yhtä aikaa.” Konttas jatkaa.

Seppo Luoma, Kraatterijärven kala, Lappajärvi


”REKOissa ja REKO-tyyppisissä tilaisuuksissa on oma arvonsa. Nykyään koetaan aika tärkeäksi, että saadaan ostaa suoraan tuottajalta” Luoma pohtii. ”Tilauksia tulee kohtuullisesti. Meidän osaltamme tilanne paranee koko ajan, kun tuoreena vakumoitua ja välittömästi pakastettua kalafilettä halutaan yhä enemmän. Jopa ravintolat käyttävät mielellään tuoreena pakastettua kalaa. Kala säilyy Eviran mukaan pakastimessa puoli vuotta. Sen helppokäyttöisyys on valttia, kun sulattamiseen ei tarvitse varata aikaa kuin yksi tunti kylmässä vedessä.”

”Olemme melko uusi toimittaja. Nyt olemme käyneet Seinäjoella, Lapualla, Kauhavalla, Härmissä, Lappajärvellä, Evijärvellä ja Kortesjärvellä.”


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti