keskiviikko 14. joulukuuta 2016

Kestävä – kuntien ilmastohanke ja ilmastomatka Thermopolis Oy:n toimitusjohtajan näkökulmasta



Kuvassa Matti Alakoskela

 Aloitin keväällä 2016 Thermopolis Oy toimitusjohtajana ja ensimmäisinä työpäivinä osallistuin kuntien ilmastokonferenssiin Tampereella. Tämä tapahtuma oli itselleni hyvä ammatillisessa mielessä. Paikalla oli laaja osallistujajoukko kuntasektorin ja valtionhallinnon edustajia, joita päivien aikana pääsin tapaamaan ja siten tutustumaan kuntasektorin ilmastotyön keskeisiin vaikuttajiin. 


Itselleni avautui tilaisuudessa myös EU:n, valtion ja kuntien välinen ilmastotyön sopimusperusta, jonka pohjalta kuntien ilmastotyötä toteutetaan. Thermopoliksen näkökulmasta keskeisiä dokumentteja ovat kuntien energiatehokkuussopimukset, joilla kunnat ilmaisevat tahtonsa energiansäästön toteuttamiseen. Niin yksityistaloudessa kuin kuntataloudessakin energiakulut aiheuttavat menoja, joten on luontevaa megawattien ja eurojen avulla hakea optimaalisia säästökohteita, joiden avulla asetetut tavoitteet saavutetaan. Yleinen periaatehan on, että kun asioille asetetaan selkeät mitattavat tavoitteet ja niitä seurataan, asiat yleensä silloin myös toteutuvat.

Ilmastomatka

 


Kestävä -hankkeella tehtiin myös ilmastomatka (21.9. – 22.9) Vakka-Suomeen, josta oli opittavaa, niin energia- kuin kiertotaloudenkin näkökulmasta. Itselleni positiivisen kuvan antoi alueen kuntien yhtenäinen linja C02-päästöjen vähentämiseen. Samoin meidän Kestävä -hankkeessa on hyvä yhteistyön henki ja asioita saavutetaan, kun toteutetaan sovittuja asioita.



Ilmastomatkan yksi mielenkiintoisimmista tutustumiskohteista oli Sybimar Oy:n suljetun kierron järjestelmä, jossa oli yhdistetty mielenkiintoisesti kalankasvatus ja kasvihuonetuotanto.  Sybimar Oy oli rakentanut tavanomaiselle teollisuusalueelle kiertovesityyppisen kalankasvatuslaitoksen, jossa veden tarve oli 400 l/s ja veden kulutus 1,5 l/h. Kasvihuoneen avulla hyödynnetään kalankasvatuksessa syntyvät ravinteet chilien ja tomaattien kasvattamisessa. Yrittäjän mukaan suomalaisten kalankasvattajien volyymi ei riitä tyydyttämään markkinoiden kysyntää, joten tässä saattaisi olla markkinarakoa uusillekin yrittäjille.  Myös energiantuotannon osalta Sybimarilla oli käytössään monipuolisia ja ympäristöystävällisiä ratkaisuja. Kalanperkuujätteistä tehdään bioöljyä meriteollisuuden tarpeisiin, biokaasutuksen avulla tuotetaan omaan käyttöön lämpö ja sähkö. 


 Tätä kirjoittaessani on jo varmentunut, että myös Kauhavan kaupunki liittyy mukaan Kestävä -hankkeeseen, joten toivotetaan kauhavalaiset tervetulleiksi mukaan yhteiseen ilmastotyöhön.

Matti Alakoskela
toimitusjohtaja
Thermopolis Oy

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti