torstai 19. joulukuuta 2013
”Tarkoituksena löytää edullisin tapa tuottaa energiaa”
Energia-asiat kiinnostavat Ahti Latvalaa myös vapaa-ajalla. Kotitalon energiankulutusta on seurattu normaalia tarkemmin lähemmäs kaksi vuotta.
Latvalan vuonna 1992 rakennettu omakotitalo lämpiää pääasiassa öljyllä. – Ainoastaa talven kylmimmät kuukaudet lämmitämme enimmäkseen puulla, Latvala kertoo.
Motiivi energiankulutuksen tarkkaan seurantaan ja lämmitysjärjestelmien vertailuun heräsi, kun perheessä heräsi epäilys rakennusvaiheessa asennetun 1000 litran vesivaraajan rikkoutumisesta. Latvala ottikin käyttöön mittarointijärjestelmän, jolla seurataan lämmitysjärjestelmässä kulkevan veden lämpötiloja ja energiankulutusta.
– Siinä yhteydessä taloon asennettiin myös uusi 600 litran varaaja käyttövedelle ja lämmitykseen. Tosin tämän jälkeen vanhakin on toiminut moitteettomasti, Latvala naurahtaa.
Mittaroinnin tarkoituksena on löytää edullisin tapa tuottaa energiaa. Latvala uskoo, että uudeksi lämmitysjärjestelmäksi valikoituu joko maalämpö tai ilma-vesilämpöpumppu. – Nyt näyttää siltä, että ratkaisevaksi tekijäksi muodostuu kesäajan energiantarve ja sen ratkaiseminen sekä talouden että ympäristön kannalta järkevimmällä tavalla.
Latvalassa kokeillaan myös LED-valaistusta pihapiirissä. Energiansäästölamput ovat käytössä sisätiloissa. – Valaistukseen olen tyytyväinen, mutta lupaus 8000-10 000 käyttötunnista ei ole ainakaan meillä toteutunut. Toivonkin, että LED-tekniikka muuttuisi hinta-laatusuhteeltaan kilpailukykyiseksi vaihtoehdoksi jonkun vuoden sisällä. Sille olisi kysyntää niin työssä kuin kotiolosuhteissa.
Kysyn, että mikä innostaa teknistä johtajaa paneutumaan moiseen myös vapaa-ajalla. – Onhan se terve merkki, että energiankulutustietoja seurataan. Sen verran isosta kuluerästä kumminkin on kysymys, Latvala päättää.
Teksti ja kuva: Krista Laurila
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti