maanantai 22. joulukuuta 2014

Bioenergia tuottaa lämpöä ja toimeentuloa Alavudella



Vaikka negatiiviset talousnäkymät leimasivat vuotta 2014, lämpöyrittäjä Marko Vainionpää satsasi uusiutuvaan energiaan. Vainionpään yrityksen, Pohjanmaan Biolämpö Oy:n uusi, 4,8 MW:n energialaitos avattiin toukokuussa Ranta-Töysäntien varteen Alavudelle. Investoinnin arvo oli noin 3 miljoonaa.

Marko Vainionpää ei byrokratiaa pelkää. Etelä-Pohjanmaan
ELY-keskuksen myöntämä investointituki vauhditti uuden
lämpölaitoksen ja hakehallin rakentamista.
- Kaksi suurinta asiakastani olivat laajentamassa ja energiantarve yrityksessä tuplaantui. Meille tämä tarkoittaa, että töitä piisaa, Vainionpää selittää investointihalukkuuteen vaikuttaneita tekijöitä.

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus myönsi lämpölaitoksen ja hakehallin rakentamiseen investointitukea Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta. 

– Vajaan 500 000 euron avustuksella on mukava merkitys vajaan 3 miljoonan euron investoinnissa. Paperityöt vaativat oman panostuksensa, mutta työ maksaa vaivan, kun investointi on riittävän suuri.

- Näin saamme EU:lle maksettua rahaa takaisin omalle alueelle, Vainionpää kannustaa muitakin yrittäjiä hyödyntämään käytettävissä olevat varat.

Alavuden energialaitoksessa voi polttaa palaturvetta, jyrsinturvetta, haketta, mursketta ja kuorta, joiden kosteus voi vaihdella 10-80%:n välillä. Laitos tuottaa mm. Ranta-Täysässä sijaitsevan puunjalostuskeskittymän (mm. Alavus Ikkunat Oy, Matti Ovi Oy, Konsepa Oy) ja lähellä sijaitsevien rivitalojen tarvitseman energian. Lisää käyttäjiä saadaan, kun lähelle kaavoitetut teollisuus- ja asuintontit saadaan käyttöön.   
    
Alavuden energialaitoksessa poltetaan biopolltoaineita
monessa eri muodossa. Suurin osa raaka-aineesta
tulee lähialueilta. 
Noin 65% biolämpöön tarvittavasta raaka-aineesta kerätään Alavudelta ja suurin osa lähialueilta. Oma
terminaali mahdollistaa sopivien polttoainesekoituksien tekemisen kaikkiaan 12 polttolaitokseen, joita Vainionpään yritys hoitaa.

Vainionpää uskoo, että maaseudulla uusiutuvan energian merkitys ymmärretään. Valtakunnan politiikasta näkemystä toisinaan puuttuu. – Satsaaminen kotimaisiin energialähteisiin synnyttäisi tuhansia työpaikkoja ja tukisi myös muiden elinkeinojen kehittymistä omalla alueella, Vainionpää toteaa. 

Yrityksen vuosittainen työllistämisvaikutus on 20-25 henkilötyövuotta. Lämpöyrittäjä vastaa itse polttoaineen keruun organisoinnista. Työtunteja viikkoon kertyy. – Kyllä töitä saa tehdä, mutta sopivan luontoosena sitä jaksaa, yrittäjä nauraa.

- Sen verran tehdään töitä, että toimitusketjun jokainen lenkki pärjää taloudellisesti, Vainionpää päättää ja singahtaa kohti seuraavaa lämmityskohdetta.     

Teksti ja kuvat: Krista Laurila

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti