keskiviikko 13. toukokuuta 2015

Ekotukitoiminnalla jatkuvuutta energiansäästämisen toimiin


Seinäjoen seudun kuntien henkilöstölle tehdyssä kestävän kehityksen nykytilakyselyssä nousi esille toive saada käytännön koulutusta energiansäästämisestä ja ympäristön huomioimisesta työpaikalla. Kestävä –hankkeella aiotaan järjestää koulutusta ympäristö- ja energianäkökulmien huomioimiseksi. Tähän tarpeeseen voitaisiin vastata Helsingin kaupungin vuonna 2006 käynnistämällä ekotukitoiminnalla. Helsingistä ekotukitoiminta on levinnyt moneen muuhun kaupunkiin Suomessa ja jopa Tallinnaankin.


Ekotukitoiminta käytännössä


Ekotuki toiminnan materiaalia.  Lähde: www.ekotuki.fi
Ekotukitoiminnassa koulutetaan henkilöitä toimimaan oman työpaikkansa ekotukihenkilöinä. Nämä vapaaehtoiset henkilöt saavat koulutusta, tietoa ja materiaalia, jolla voivat innostaa itseään ja työkavereitaan arjen pieniin ympäristötekoihin.  Tavallisen koulutuksen tai erilaisten tempausten energiasäästöideat unohtuvat helposti, eikä mahdollisesti hetken saatu energiasäästö ole pysyvää. Ekotukitoiminnassa tarkoituksena on saada aikaan jatkuvuutta. Ekotukihenkilö osallistuu kahden päivän peruskoulutukseen ja tämän jälkeen säännöllisesti ekotietouttaan lisääviin tilaisuuksiin ja tapahtumiin, sekä verkostoituu toisten ekotukihenkilöiden kanssa. Saamaansa tietoaan ekotukihenkilö jalkauttaa omaan työyhteisöönsä omalla tyylillään.

Mallia hakemassa


Projektityöntekijät Johanna Hanhila ja Lea Hämäläinen kävivät maaliskuussa Helsingin kaupungin järjestämän kaksipäiväisen ekotukihenkilön peruskoulutuksen.  Tarkoituksena oli käydä katsomassa mitä ekotukitoiminta on käytännössä ja kuinka toimintaa voitaisiin tuoda Seinäjoen seudun kunnille. ”Koulutuksessa oli paljon perusasiaa energiasäästämisestä, kierrätyksestä, liikkumisesta, sekä materiaalitehokkuudesta. Paras anti oli nähdä miten hyvin organisoitua ekotukitoiminta Helsingissä on, ” kertoo Lea Hämäläinen. ”Uskon, että eteläpohjalaisetkin tästä innostuvat, tätä kautta on mahdollista saada paljon säästöjä työpaikoilla ja samalla kotona. Eikä siitä tarvitse kovin isoa vaivaakaan nähdä, kun kaikki pelaavat yhteen hiileen.” jatkaa Johanna Hanhila.


Seuraavat askeleet

Seuraavina askelina ekotukitoiminnan aloittamisessa on esitellä ja mainostaa toimintaa kuntien vasta perustetuissa energiasäästötiimeissä. Lisäksi toiminnalle täytyy saada kannustusta muutoinkin kuntaorganisaatioissa. ”Jäämme positiivisin mielin odottamaan miten ekotukitoiminta saadaan vauhtiin meidän alueella, ” toteavat Lea ja Johanna.


Katso lisää aiheesta tästä. (www-ekotuki.fi)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti