perjantai 18. lokakuuta 2013

Agroteknologia tekee maataloudesta ympäristöystävällisempää


Hajunpoistoarvot kiinnostavat MTT:n tutkijoita.
Seison maatilan pihamaalla komian kaupungin laitamilla. Tilalla kasvaa vajaa tuhat sikaa. Hajuhaitat eivät häiritse edes maatilan energiaratkaisuihin ensimmäistä kertaa tutustuvaa toimittajaummikkoa.

Seinäjokisen Sami Eerolan esimerkki kannustaa. Innovatiivisen isännän ja yritysten välisenä yhteistyönä kehitetään ekologisesti kestäviä tuotteita, joille on kysyntää myös kansainvälisillä markkinoilla.

Eerolan sikala lämpiää maasta ja lietekuilusta lämpöpumpputekniikalla talteen otetulla energialla.

Kun lietekuilu jäähtyy, ammoniakin määrä ilmassa pienenee merkittävästi. Sian lietelannasta hajut vähenevät kymmenesosaan jäähdytyksen ansiosta. Naudan liete lakkaa haisemasta lähes kokonaan.

- Tämä parantaa sekä eläinten hyvinvointia että hoitajan työoloja, Eerola toteaa. Tilalla säännöllisesti vierailevilta tulee hajuhaittojen vähenemisestä kiitosta.
 

Maatilan hajujen leviämisestä ympäristöön tiedetään tulevaisuudessa enemmän, kun MTT:n tutkimus kotieläintuotannon vaikutuksista kaupungin vaihettumisvyöhykkeellä valmistuu. Eerolan tila on yksi tutkimuskohteista.

Ympäristöystävällistä, mutta kannattavaa


Etelä-pohjalaisten yritysten, Pellon Group ja Lämpöässä Oy:n toimittama järjestelmä otettiin käyttöön keväällä 2012 sikalan laajennuksen yhteydessä.

– Uusi teknologia auttaa saavuttamaan ympäristöluvan mukaiset vaatimukset. Energiakulujen pieneneminen lisää toiminnan kannattavuutta ja vähentyneet kasvihuonekaasupäästöt tekevät toiminnasta aiempaa ympäristöystävällisempää, Eerola kannustaa investointeja harkitsevia.

Sikalassa on myös lannan fraktiointilaitteisto, joka erittelee kiintoaineksen ja fosforin. Hajuhaitat häviävät biologisessa prosessissa lähes kokonaan ja jatkokäsittelystä tulee helpompaa.

Laitteiston kehitystyö Pellon Groupin kanssa jatkuu edelleen, mutta maatilayrittäjä on saanut työstä jo tunnustusta.

Huoleton systeemi

Keski-Nurmontien varressa ei tuhlata turhaan energiaan,
Sami Eerola kehuu naapurienkin energiaratkaisuja.


Eerola kiittelee lämpöjärjestelmän huolettomuutta.
 

– Teknologiaa piisaa, mutta järjestelmiä oppii käyttämään. Varajärjestelmänä toimiva öljykattila piti käynnistää viime talvena vain kerran, kun tyhjä sikala lämmitettiin 21 asteeseen possuja varten. 

- Mikäli lämpöjärjestelmässä syntyy virhetilanne, järjestelmä lähettää automaattisesti ilmoituksen matkapuhelimeen, Eerola päättää.

Teksti: Krista Laurila
Kuvat: Sami Eerola ja Krista Laurila

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti