torstai 17. lokakuuta 2013

Terveisiä Kouvolasta: Eivätkös eteläpohjalaiset tee asiat aina vähän paremmin kuin muut?


Kuulumisia Seinäjoen seudun kuntien yhteiseltä ilmastomatkalta Mikkeliin ja Kouvolaan 17.-18.9.2013


Tiistaina 17.9. starttasi linja-auto Lapuan Virkataloon pihasta klo 7.00. Kyytiin nousi niin energia-alan toimijoita kuin Kestävä Seinäjoen seutu -hankkeen työryhmien edustajia.

Ensimmäisen päivän aikana tutustuttiin tasoaurinkokeräimiä valmistavan Savosolar Oy:n tuotantolaitokselle. Yrityksen valmistamat tasokeräimet on palkittu kansainvälisillä Intersolar-messuilla.

Savosolar valmistaa myös absorbereita. Aurinkoenergia-absorberi on laite, joka absorboi, eli sitoo auringon säteilyä nesteeseen, kaasuun tai kiinteään aineeseen.

Yritys suunnittelee ja valmistaa keräimet laadusta ja tehokkuudesta tinkimättä. Keräimen voi asentaa katolle, seinälle tai maatelineelle. Keräinten myynnistä huolehtii jälleenmyyjäverkosto.

Yrityksen nettisivuilla voi täyttää yhteydenottolomakkeen, jonka yritys toimittaa lähimmälle jälleenmyyjälle. Yritykseen ja sen tuotteisiin voi tutustua osoitteessa: www.savosolar.fi.



Savosolar valmistaa myös suurempiin kohteisiin mitoitettuja aurinkoenergiaratkaisuja.




Keskiviikko vietettiin Kouvolan kaupungin vieraina. Aamupäivän matkaoppaana toimi projektipäällikkö Urpo Huuskonen Kouvola Innovation Oy:stä. 

Aamun ensimmäisenä kohteena oli Kymen Bioenergia Oy:n laitos. Laitoksella tuotetaan jätteistä kaasua, josta jalostetaan sähköä ja lämpöä sekä polttoainetta autoihin. Laitoksella valmistetaan myös peltojen viljelyssä käytettäviä lannoitteita. 

Idästä tuleva kaasuputki kulkee laitoksen vierestä, joten yhteistyö kaasun eteenpäin myymiseksi on mahdollista. 

Kaatopaikkojen kuormittamisen sijaan biokaasulaitoksen tuotteilla korvataan uusiutumattomien luonnonvarojen käyttöä. 

Biokaasulaitokselta bussimatka jatkui kohti jätelaitoksen aluetta Kouvolan Kuusankoskella. Jätelaitosta ympäröivälle alueelle on suunniteltu kierrätystä hyödyntävien yritysten keskittymä.

Loppupäivä kului Kouvola-talolla, jossa Kouvolan kaupungin ympäristöasiantuntija Anna-Riikka Karhunen kertoi kaupungin ympäristöjärjestelmästä ja –ohjelmasta sekä ilmasto- ja energiayhteistyöstä. Julkisten hankintojen ympäristökriteereistä kertoi käyttäjäpalvelujohtaja Päivi Takkinen

Puurakentamisesta ja uusiutuvasta energiasta Kouvolan kehittämispolitiikassa kertoi Kouvola Innovation Oy:n kehittämispäällikkö Vesa Junttila

Päivän loppumetreille ehti mukaan myös Kouvolan kaupungin elinkeinojohtaja Leo Pyöriä, joka haastoi eteläpohjalaisia ilmastotyöhön: ” Eivätkös eteläpohjalaiset tee asiat aina vähän paremmin kuin muut?”

Teksti: Johanna Hanhila
Kuvat: Jouko Vuolle ja Johanna Hanhila 

Jälkikirjoitus: Kestävä Seinäjoen seutu -hankkeen projektiryhmä sekä matkan osallistujat kiittävät vierailukohteiden isäntiä antamastanne ajasta sekä mahdollisuudesta välittää hyviä käytäntöjä Kymenlaaksosta myös muille aiheista kiinnostuneille.

 

Aiheesta muualla:  

Osa matkan materiaaleista on tutustuttavissa hankkeen www-sivuilla

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti