tiistai 15. lokakuuta 2013

Oman alueen sato kuntien käyttöön


Yrkesakademin i Österbotten –ammattiopisto toteutti Korsnäsissä kolmen kunnan kesken kokeilun, jossa suurkeittiöt käyttivät lähellä tuotettuja raaka-aineita.

Ammattiopiston Korsnäsin yksikköön perustettiin keskus, jonne paikalliset tuottajat toivat vihanneksia, juureksia ja yrttejä esikäsiteltäviksi ja pakattaviksi. Opiskelijat kuljettivat tuotteet keskuksesta Korsnäsin, Maalahden ja Närpiön lastentarhojen, terveyskeskusten, koulujen ja vanhusten palvelukeskusten keittiöihin.

- Etuna on ollut tuotteiden tuoreus, ruoassa on paljon enemmän makua ja se sopii hyvin esimerkiksi iäkkäille ihmisille, joiden makuaisti on usein heikentynyt, projektipäällikkönä Pohjanmaan ELY-keskuksen rahoittamassa hankkeessa toiminut Kristina Linde toteaa.



Opiskelijat Jimi Siili, Fredrik Sandvik ja Julian Vestling toimittivat esimerkiksi Gabriella Svennsin perunoita kolmen kunnan suurkeittiöihin lähiruokahankkeessa.

 

Sesonkituotteita hyödyntämään


Linde ja hankekoordinaattori Ann-Sofie Ljungqvist kertovat lähiruokatietoisuuden kasvaneen hankkeen aikana. Lähiruoan käyttämisellä on myönteisiä vaikutuksia myös alueen työllisyyteen, talouteen ja se lisää tuottajien ammattiylpeyttä. Palaute onkin ollut positiivista.

- Silti kunnat eivät oikein tiedä, miten tarttua asiaan, vaikka siitä puhutaan paljon. Ennen kaikkea tämä vaatii tahtoa ja sen, että kuntaan palkataan joku hoitamaan lähiruoan hankintaa. Tämä oli iso prosessi, joka vaati hyvän johdon toimiakseen.

Närodlat och kvalitet -hanke on jo päättynyt, sen tuloksena syntyi konsepti, joka on mahdollista myydä jollekin yrittäjälle. Monia mietityttää, tuleeko lähiruoka kalliiksi.

- Sitä ei pidä kalliimpana kuin muualta tuotua, etenkään, jos mietitään sen etuja. Se, että opitaan käyttämään sesonkituotteita ja tekemään sopivia annoskokoja, vähentää myös kustannuksia. Nykyisin suurkeittiöiden ruokalistat tehdään etukäteen liian pitkälle aikavälille ja lähiruoan kanssa voi olla, ettei kaikkia tuotteita ole aina saatavilla, Linde opastaa.

Hankkeessa ja sitä edeltäneessä esiselvityksessä onkin laadittu lähiruokaa hyödyntäviä reseptejä, jotta sesonkituotteet saataisiin paremmin hyödynnettyä eikä suurkeittiöissä tarvitsisi turvautua muualta tuotuihin pakastettuihin tuotteisiin.


Teksti ja kuva: Kirsi Tikkanen, Maaseutuohjelman satoa -hankkeen tiedottaja
YHYRES-kehittämisyhdistys, Aktion Österbotten, Pirityiset, Pohjanmaan ELY-keskus

  


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti