torstai 19. joulukuuta 2013

Mitä tapahtui EnergiaStartin jälkeen?


Myös K9-neuvottelukunta otti EnergiaStartin.
Yli 300 Seinäjoen seudun kuntien työntekijää ja päättäjää on osallistunut syyskauden aikana Kestävä Seinäjoen seutu – hankkeen toteuttamaan EnergiaStarttiin. 

Hyväntuulisessa aamupalatilaisuudessa on pohdittu muun muassa draaman keinoin, miten kuntien työntekijät voivat säästää selvää rahaa ja ympäristöä samalla kertaa.

Lapua, Alavus, Kuortane, Kurikka ja Ilmajoki ottivat energiastartin syksyn aikana. Jalasjärven ja Seinäjoen tilaisuudet järjestetään kevätkaudella 2014. 


– Olihan se herättelevä ja kohti käydä keskustelunavaus näihin teemoihin, Lapuan kaupungin tekninen johtaja Ahti Latvala naurahtaa.

Energiakulut kuriin kunnan kiinteistöissä


Lapualla halutaan turhasta energiankäytöstä
eroon, tekninen johtaja Ahti Latvala kertoo.
Lapuan kaupungin johto tarttui EnergiaStartti-tilaisuudessa esillä olleisiin säästömahdollisuuksiin.

- Käsittelimme kunnan omistamien kiinteistöjen energiankulutustiedot vuodelta 2012 normaalia tarkemmin ja arvioimme niihin sisältyvän todellisen säästöpotentiaalin valtakunnalliseen tilastoaineistoon vertaillen. Halusimme muodostaa realistisen näkemyksen siitä, kuinka suuret säästöt voidaan todellisuudessa saavuttaa pelkästään kiinteistöjen käyttötottumuksia muuttamalla, Latvala analysoi.

Asiantuntijapuna toimineen Thermopolis Oy:n edustajat arvioivat, että vuosittainen säästöpotentiaali on noin 140 000 euroa. Vuoden 2014 säästötavoite asetettiin 70 000 euroon. Säästötavoitteita kohdistettiin erityisesti kiinteistöihin, joiden energiankulutuksessa on yli 5 %:n poikkeama valtakunnallisiin lukuihin verrattuna.

- Meidän omistamistamme kiinteistöissä suurin energiansäästöpotentiaali on isoilla kouluilla sekä Taidemuseolla, jossa energiankulutusta kasvattaa järjestelmä, joka huolehtii museon tilojen kosteustasapainosta.

Energiakuluja karsitaan muissakin kiinteistöissä, mutta säästötavoitteet on asetettu pienemmiksi.

Latvalan mukaan aloitus tehtiin tarkoituksella varoen. - Kulutustiedot eivät olleet kaikilta osin vertailtavissa. Halusimme myös varmistaa, että tavoitteet ovat saavutettavissa. Tavoitteemme luonnollisesti on, että turha energiankäyttö vähenee ja poistuu jossakin vaiheessa kokonaan..

Yhteistä tahtotilaa energiakulujen karsimiseen on vahvistettu kaupungin johdon ja henkilöstöjärjestöjen välisissä keskusteluissa.

Kaikki osallistuvat


Säästötavoitteet on kirjattu palvelukeskuksittain vuoden 2014 talousarvioon. Suurin säästövastuu on sivistyskeskuksella, jonka käytössä on suurin kiinteistömassa.

Teknisessä keskuksessa energiansäästötavoitteiden saavuttamiseen tähtääviä toimenpiteitä suunnitellaan. – Ainakin erilaiset tietotekniset laitteet sammutetaan silloin, kun niitä ei oikeasti käytetä, Latvala summaa ensimmäisen ideapalaverin ajatuksia.

Henkilöstö esittää parhaat kehittämisideat 


Alavuden kaupungin ja Kuortaneen kunnan ympäristöpäällikkö Jukka Kotola kiittelee henkilöstön suhtautumista energiakulujen pienentämiseen. - On ollut mukava huomata, että laitosmiehet suhtautuvat energiankulujen pienentämiseen kunnianhimoisesti. He havaitsevat päivittäin kiinteistöjen kuntoon ja käyttötottumuksiin liittyviä epäkohtia, joihin heillä on kanttia myös puuttua ja esittää parannusehdotuksia.

- Kuortaneen kunnan omistamista kiinteistöistä suurin energiasyöppö on vanhainkoti Kuismankartano, jossa toimii myös keskuskeittiö. Vanhainkodin henkilöstö esitti tilaisuuden jälkeen hyviä kehittämisehdotuksia energiakulujen pienentämiseksi, jotka on välitetty edelleen teknisen osaston henkilöstölle toimenpiteitä varten, Kotola kiittelee.

Kuortaneella ideoitiin myös Energiasyöppö- ja Energiapihi-tarrat, joiden avulla kiinteistöjen kunnossapitohenkilöt voivat muistuttaa käyttäjiä asianmukaisista energiankäyttötottumuksista. Tarrat toteutetaan kaikkien Seinäjoen seudun kuntien käyttöön.

Haluatko, että organisaatiosi ottaa EnergiaStartin?

Ota yhteyttä:
info(at)kestavaseinajoenseutu.fi

Teksti: Krista Laurila
Kuvat: Johanna Hanhila ja Krista Laurila


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti