torstai 19. joulukuuta 2013

"Ympäristövastuullisuus ja liiketoiminnan kehittäminen kulkevat käsi kädessä”


Tätä mieltä on ainakin Kauhavan Kaukolämpö Oy:n toimitusjohtaja Ari-Matti Mattila. Yritys laajentaa lämpöverkkoa Kauhavan kanta-alueella sekä rakennuttaa uutta lämpölaitosta Ylihärmään. Uusi lämmöntuotantoyksikkö tukee yli 30 vuotta vanhaa voimalaitosta.

Uudessa yksikössä teknologiaa on yhdistetty uudella tavalla. Tämä mahdollistaa tuoreenkin raaka-aineen polttamisen riittävän korkealla hyötysuhteella. Lämmön talteenoton ja savukaasujen pesujärjestelmän ansiosta vesihöyryynkin varastoitunut energia saadaan hyötykäyttöön. Lisäksi energiaa pystytään tuottamaan jopa 30 % pienemmällä määrällä polttoainetta perinteiseen lämmöntuotantoon verrattuna.

- Näillä ratkaisuilla pystymme tarjoamaan edullista ja ekologista kaukolämpöä asiakkaillemme nyt ja tulevaisuudessa, Mattila toteaa. 


Lähienergiaa metsästä

 

Ari-Matti Mattila hyödyn-
täisi paikallisia, uusiutuvia luon-
nonvaroja energiantuotannossa.
Kuva: Jarmo Vainionpää
Yrityksessä toivotaan, että uuden lämmöntuotantoyksikön tarvitsema polttoaine löydetään lähialueiden metsistä.

- Haluamme hyödyntää puuperäistä polttoainetta monissa eri muodoissa. Ylihärmässä poltetaan haketta. Turpeenkin energiakäyttö on mahdollista, mutta taloudellisesti haastavaa. Öljyn polttoainekäytöstä luovumme jossakin vaiheessa kokonaan, Mattila kertoo.

Puun energiakäyttö sekä Ylihärmässä käyttöön otettava teknologia mahdollistavat mahdollisimman lyhyen toimitusketjun, joka hyödyttää sekä kaukolämmön ostajia että kaikkia toimitusketjun osapuolia.

Mattila uskoo uuden lämmöntuotantoyksikön kannattavuuteen. – Kun raaka-aine poltetaan tuoreena, puussa oleva alkoholi voidaan hyödyntää energiantuotannossa. Energiapuun varastohävikkiä ei synny, kun puu toimitetaan kannolta kattilaan. Lyhyt toimitusketju sekä lähienergian hyödyntäminen vähentävät lämmöntuotannosta syntyviä ympäristövaikutuksia.

Teknologia soveltuu käytettäväksi 3 MW:n ja suuremmissa tuotantoyksiköissä.

Uusia liiketoimintamahdollisuuksia alueen yrittäjille 

 

Rakennustyöt olivat jo hyvällä mallilla 16.12.2013.

Ylihärmän lämpölaitoksen toimittaa satakuntalainen ABC-Biopower Oy yhteistyökumppaniensa kanssa.

- Perustustyöt tehtiin syyskuussa. Laitoksen koekäyttö aloitetaan tammikuussa 2014 ja työ luovutetaan tilaajalle näillä näkymin helmikuussa, urakasta vastaava Jouni Kanerva kertoo.

Mikäli lämmöntarve alueella muuttuu, mobiiliratkaisuna toimiva lämpölaitos ja polttoainevarasto ovat helposti siirrettävissä muualle.

Rakennusurakassa, lämpölaitoksen valvonnassa ja huollossa käytetään paikallisia yhteistyökumppaneita.

Mattila ja Kanerva kannustavat käyttämään lähienergian ympärille syntyvät liiketoimintamahdollisuudet.

- Paikallisesti tuotettujen biopolttoaineiden käyttö hyödyttää niin alueen yrittäjiä, kuntaa, energiayhtiötä kuin kaukolämmön ostajia. Kun toimitusketju on kannolta kattilaan, puun myyjä ja toimitusketjuun osallistuvat yrittäjät saavat rahansa nopeammin useita välivaiheita sisältävään toimitusketjuun verrattuna. Kaukolämmön ostajalle tehokas tuotantoprosessi näyttäytyy edullisena hintana.

Energiatuki auttaa investoinneissa


Työ- ja elinkeinoministeriö voi myöntää yrityksille, kunnille ja muille yhteisöille energiatukea ilmasto- ja ympäristömyönteisiin investointi- ja selvityshankkeisiin. Tukea haetaan ELY-keskuksen kautta.

Kauhavan Kaukolämpö hyödynsi tukimahdollisuutta Ylihärmän tuotantoyksikön rakentamisessa. Ilman valtion tukea investointihankkeen toteuttaminen ei olisi Mattilan mukaan ollut mahdollista.

Tukimahdollisuudet ovat Mattilalle tuttuja myös aikaisemmista työtehtävistä. – Pitää vain malttaa vastata niihin kysymyksiin, mitä kysytään, toimitusjohtaja naurahtaa kysymykseeni hakuprosessin byrokraattisuudesta.

- Erilaiset investointituet ovat käyttökelpoinen työkalu yritykselle silloin, kun käsittelyajat pysyvät kohtuullisina. Toimintaympäristössä tapahtuu koko ajan yritysten toimintaan vaikuttavia muutoksia ja niihin on kyettävä reagoimaan lyhyelläkin aikajänteellä, Mattila päättää.

Katso myös:


Teksti: Krista Laurila
Kuvat: Jarmo Vainionpää, ABC-Biopower Oy

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti