keskiviikko 18. maaliskuuta 2015

Tilastotietoa Kestävä kuntien energiankulutuksesta

Osana Seinäjoen seudun kuntien ilmastotyötä kerätään kunnilta monenlaista tietoa, joka raportoidaan valtakunnalliseen KETS/KEO. KETS on lyhenne Kuntien energiatehokkuussopimuksesta ja KEO on lyhenne Kuntien energiaohjelmasta. Lisää KETS/KEO asiaa löytyy tästä osoitteesta http://www.energiatehokkuussopimukset.fi/fi/sopimusalat/kunta-ala/.


Lukijoiden iloksi on tähän koostettu kuntien kokonaislämpöenergian-, sähkön- ja vedenkulutustietoja vuosilta 2011-2013. Vuoden 2014 tietoja kerätään parhaillaan ja ne raportoidaan eteenpäin KETS/KEO -järjestelmään huhtikuun loppuun mennessä.

Tilastoidut kiinteistöjen kuutiomäärät

Kuva 1. Kuntien tilastoihin ilmoittamat kuutiot vuosina 2012 ja 2013

Kuvassa 1 on esitetty kuntien tilastointiin ilmoittamien kiinteistöjen kuutiomäärät. Ilmoitetut kuutiomäärät joissakin kunnissa vaihtelevat. Vaihtelu voi johtua siitä, että erivuosina on raportoitu eri kohteita tai sitten kohteiden tilavuuksia on tarkastettu ja ilmoitettu uusi tietoa. Tätä kuvaa voi käyttää apuna kun tarkastelee seuraavien taulukoiden tietoja. Osa poikkeamista selittyy juuri tällä kuutiomäärien muutoksilla.
.

Ominaiskulutukset kunnittain

Kuva 2. Ominaislämmönkulutukset on normitettu vertailupaikkakuntaan Jyväskylään.


Kuvassa 2 on esitetty kuntien kaikkien raportoitujen kohteiden Jyväskylän sääoloihin normitetut ominaislämmönkulutukset. Normituksella poistetaan vuosittaisen ulkolämpötilan vaihtelun vaikutusta arvoihin. Jyväskylä on Suomessa yleisellä tasolla käytetty vertailupaikkakunta.
Ominaiskulutuksen seuraamisella voi esimerkiksi arvioida tehtyjen säästötoimenpiteiden vaikutusta. Kiinteistökohtaisella arvioinnilla saadaan tietysti parempi kuva yksittäisen toimenpiteen/toimenpideryhmän vaikutuksesta.

Kuva 3. Ominaissähkönkulutus, saattaa joltakin vuosilta sisältää myös lämmönkulutukseen liittyvää sähkökulutusta.kuvateksti



Kuvassa 3 esitetyt ominaissähkökulutukset saattavat sisältää lämmitykseen käytetyn sähkön osuuksia. Näiden poistaminen tilastoista on hankalaa, sillä usein kiinteistöissä ei ole erikseen mitattu lämmitykseen kulutettua sähköä.  Näin ollen sääolosuhteet vaikuttavat hieman esitettyihin lukuihin. Tämänkin asian tarkastelu kiinteistötasolla antaisin tarkemman kuvan todellisesta tilanteesta.





Kuva 4. Ominaisvedenkulutus kuvaa kiinteistöihin tulleen kokonaisveden määrää
Ominaisvedenkulutuksessa tilastoidaan kiinteistöön tulevan veden kokonaismäärää. Osa tästä määrästä lämmitetään lämpimäksi käyttövedeksi ja osa käytetään sellaisenaan. Seuraamalla kiinteistökohtaista ominaisvedenkulutusta tai jopa pelkästään veden kulutusta on mahdollista havaita yhtäkkiset poikkeamat, jotka saattavat kieliä esimerkiksi vuodosta.
.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti