keskiviikko 19. joulukuuta 2018

Lyhyet: kuntakohtaiset kestävän kehityksen ohjelmat, koulutukset sekä ruokahävikki Alavudella

Vuoden 2017 aikana kuntiin laadittiin energiansäästötiimeissä kuntakohtaiset kestävän kehityksen ohjelmat. Kestävän kehityksen ohjelmat sisältävät tavoitteita energiankulutuksen vähentämisestä, energiatehokkuudesta ja uusiutuvan energian lisäämisestä, jätemäärän vähentämisestä ja jätehuollon tehostamisesta, viestinnästä sekä kaupungin toimintamalleista, julkisten hankintojen kestävyydestä sekä henkilöstön sitouttamisesta. Kestävän kehityksen ohjelmat pyritään saamaan mahdollisimman pian hankkeen ja kuntien omille nettivisuille. Kolme ohjelmista on jo hyväksytty kaupunginhallituksissa tai -valtuustoissa.

Hankkeen toimesta on järjestetty jätehuolto- ja energiatehokkuuskoulutuksia eri henkilöstöryhmille yhteistyössä Lakeuden Etapin kanssa. Kohderyhminä on ollut teknisen puolen ja kaupungintalon henkilökuntaa, kiinteistönhuollon, viherpuolen ja kunnossapidon henkilökuntaa sekä opettajia. Koulutuksiin on osallistunut yhteensä 117 hlö.

Alavudella Länsipuolen koululla vietettiin ruokahävikkiviikkoa marraskuussa vuoden 2017 puolella. Tulokset olivat erinomaisia, lautasilta biojätteeseen päätyvän jätteen määrä väheni 71% verrattuna ensimmäiseen mittausviikkoon, jonka aika oppilaat eivät tienneet biojätettä mitattavan. Noin 80 oppilaan koulussa biojätteenmäärä ei alun perinkään ollut ongelmallisen suuri; ensimmäisellä mittausjaksolla biojätettä syntyi 3,8 kg ja jälkimmäisellä 0,9 kg. Tulokset havainnollistuvat viereisestä kuvasta. Jatkamalla samalla tavalla vuoden aikana biojätteen määrä vähenisi noin 80kg. Ruokahävikkiviikkoa vietettiin teemaan sopivalla päivänavauksella, nostamalla asian esille sopivissa tilanteissa, keskustelemalla vanhempien oppilaidenkanssa ruoan tuotannosta ja siitä aiheutuvasta energian kulutuksesta. Palaute hävikkiviikosta oli positiivista sekä opettajilta että oppilailta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti