keskiviikko 19. joulukuuta 2018

Perinteikäs Kestävä –ilmastomatka –järjestettiin 3.-4.10 Turkuun

Perinteeksi muodostunut Kestävän ilmastomatka toteutettiin tänä vuonna 3.-4.10. Vierailukohteiksi valittiin Kakolanmäen jätevedenpuhdistamo, Meyer Turku Oy:n telakka, 2029 Hiilineutraali Turun kaupunki sekä Kestävän kehityksen ja energia-asioiden asiantuntijaorganisaatio Valonia.

Matkalle startattiin keskiviikkoaamuna klo 07:00 ja suunnaksi otettiin Turku. Matkalla kuultiin puheenvuoroja muunmuassa Etelä-Pohjanmaan lämpöyrittäjyyskohteiden kartoitusten tuloksista sekä tuorehakkeen mahdollisuuksista. Ensimmäisenä vierailukohteena oli Kakolanmäen jätevedenpuhdistamo. Erityisen mielenkiintoisen kohteesta tekee sen, että se sijaitsee keskellä kaupunkia kalliossa ja tuottaa energiaa 10-kertaisesti omaan energiankulutukseensa verrattuna. Jäteveteen sitoutunut lämpöenergia otetaan talteen lämpöpumppujen avulla ja siitä tuotetaan kaukolämpöä. Jäähtyneestä jätevedestä tuotetaan puolestaan kaukokylmää jäähdytystarpeisiin. Tässä on ideaa toteutettavaksi myös Etelä-Pohjanmaan jätevedenpuhdistamoille.
 

Päivän toinen kohde oli Turun kaupunki, jonka tavoitteena on olla hiilineutraali vuoteen 2029 mennessä. Tavoite on maailmanluokassa merkittävä ja edistyksellinen. Turun kaupunki on mukana useissa kansallisissa ja kansainvälisissä hankkeissa, mikä tekee Turusta tavoitellun yhteistyökumppanin. Keskusteluissa ja kaupungin henkilökunnan esityksissä havainnollistui Turun kaupungin etu siinä, että koko kuntaorganisaatio on sitoutunut pyrkimään tavoitteita kohti ja energiatehokkuus sekä kasvihuonekaasujen vähentäminen on otettu osaksi kaupungin strategiaa. Tavoitteet nähtiin positiivisena myös imagonäkökulmista. Turun kaupungin kannalta Meyerin telakka työntekijöineen on merkittävä energiankulutukseen ja imagoon vaikuttava tekijä.


Torstaina ohjelmassa olivat vierailu Valonialla sekä lopuksi Meyer Turku Oy:n telakalla. Valonialla keskustelua käytiin muun muassa kestävästä liikkumisesta pienten kuntien näkökulmasta, kiertotalouden näkökulmista ja Valonian Meyerin telakalle toteuttamasta työmatkaliikkumisselvityksestä. Vierailukohteiden teemat nivoutuivatkin hienosti yhteen, sillä kohteet liittyvät tiukasti toisiinsa. Meyer Turku Oy:n telakalla aiempien vierailukohteiden näkökulmat konkretisoituivat hienosti. Alueen sisäinen liikkuminen toteutettiin merkittävissä määrin pyörillä sekä kävellen ja aurinkoenergiaa hyödynnettiin kiinteistöissä. Telakan aluksista valmistetaan vähäpäästöisiä ja energiatehokkaita uusimman teknologian ja innovaatioiden myötä ja rikki- ja typpidioksidien vähentämiseen kiinnitetään paljon huomiota.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti