perjantai 31. toukokuuta 2013

Seinäjoen seudulla vauhditetaan ilmastotyötä



Ilmastotyö Seinäjoen seudulla etenee. Alavuden, Ilmajoen, Jalasjärven, Kauhavan, Kuortaneen, Kurikan, Lapuan ja Seinäjoen kunnat hyväksyivät yhteisen ilmastostrategian vuosien 2012 ja 2013 taitteessa. Nyt strategian jalkautustyötä vauhditetaan Kestävä Seinäjoen seutu – hankkeen avustuksella. 
    
- Strategioilla on omituinen taipumus jäädä pölyttymään kirjahyllyihin. Kuntien yhteisenä tavoitteena on sellaisten toimenpiteiden toteuttaminen, joilla säästetään energiaa ja ympäristöä sekä samalla kustannuksissa. Strategian valmistelu oli tälle työlle vain lähtölaukaus, Lapuan kaupungin ympäristöinsinööri Mirva Korpi ja Thermopolis Oy:n toimitusjohtaja Mika Yli-Petäys toteavat.

Saarnaamalla ei maailmaa pelasteta 

 

Seinäjoen seudun ilmastostrategian valmisteluun osallistui noin 100 henkilöä. - Mukana olevissa kunnissa on kuitenkin tuhansia työntekijöitä. Jokainen työntekijä voi osallistua toimenpiteiden toteuttamiseen ja viedä Seinäjoen seutua näin kestävän kehityksen tielle. Pienistäkin panostuksista syntyy pitkäkestoisia vaikutuksia, Yli-Petäys jatkaa.

Yli-Petäys ja Korpi innostuvat pohtimaan keinoja kuntien ja yritysten työntekijöitä innostamiseen. 

- Sormi pystyssä saarnaaminen ei auta. Haluammekin pyrkiä päästövähennyksiin ja kustannussäästöihin iloisella ja rennolla meiningillä. Ulkopuolinen näkökulma oman organisaation toimintaan saattaa antaa alkusysäyksen muutokseen.

Hankkeen yhtenä tavoitteena onkin tiedottaa strategiasta ja sen sisällöstä mahdollisimman monille. Ihmisten kiinnostusta herätellään uudentyyppisiäkin keinoja käyttämällä. – Esimerkiksi kunnissa kokeillaan henkilöstölle suunnattuja EnergiaStartti -tilaisuuksia, jossa ilmastonmuutosta lähestytään draaman keinoin maittavan aamupalan lomassa, Yli-Petäys lupaa. 

Energiansäästöön ja ilmastotyöhön liittyvien hyvien käytäntöjen levittämistä tuetaan myös jatkossa. - Työryhmätyöskentelyn tärkein tarkoitus on kuntien välisen keskusteluyhteyden ylläpitäminen ja aiheeseen liittyvien hyvien käytäntöjen vaihtaminen. Tällä vauhditetaan strategiassa asetettujen toimenpiteiden toteuttamista. 

Hanke tukee kuntia myös energiatehokkuussopimuksen ja energiaohjelmien mukaisten toimenpiteiden toteuttamisessa.

Alavus, Ilmajoki, Jalasjärvi, Kuortane, Kurikka, Lapua ja Seinäjoki ovat sitoutuneet ilmastotyöhön vuoden 2016 loppuun saakka. Hankkeen aikana määritellään, mitkä strategiassa asetetuista toimenpiteistä toteutetaan ensimmäisenä.

Kilpailuetua ilmastotyöstä

 

Ilmastostrategiassa asetetun vision mukaisesti Seinäjoen seutu haluaa olla kestävän kehityksen alueellinen suunnannäyttäjä. - Toteutuessaan visio tuottaa imagohyötyä koko alueelle, Yli-Petäys lupaa.  

- Kunnat voivat omalla esimerkillään vaikuttaa kuntalaisten ja elinkeinoelämän toimintaan. Ilmastolle ystävällisistä panostuksista on kuitenkin kerrottava kovaan ääneen. Näin asioille voidaan löytää myös toisenlaisia arvotuksia. Esimerkiksi ympäristöarvojen huomioiminen julkisissa hankinnoissa voi edesauttaa kuntaa erottumaan kilpailijoista. Käyttämällä oman maakunnan tuotteita ja palveluja parannetaan myös työllisyyttä.
 
Satsaukset ilmaston ja ympäristön hyväksi mielletään helposti ylimääräiseksi rahasyöpöksi. - Energiatehokkuuden parantamiseen ja kasvihuonekaasujen päästöjen vähentämiseen tähtäävät investoinnit maksavat itsensä takaisin taloudellisina säästöinä, Yli-Petäys ja Korpi lupaavat.

Teksti: Krista Laurila
Kuvat: Seinäjoen kaupunki

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti