perjantai 31. toukokuuta 2013

Yrityksen ympäristötyö lähtee pienistä asioista



Tähän uskovat ainakin Kauppilan Autohajottamon yrittäjät, Jari ja Matti Kauppila Jalasjärven Ilvesjoella. 

Yrityksessä puretaan vajaa 200 kuorma-autoa vuodessa. 

- Noin 90% osista menee kierrätykseen tai uuteen käyttöön. Kaatopaikkajätettä syntyy vuositasolla vain vaihtolavan verran, Matti Kauppila toteaa.
 

Riittävästi harkittu ja haittatekijät minimoitu 

Kauppilassa ympäristötyö nivotaan yrityksen toimintaan huolellisen suunnittelun ja haittavaikutusten minimoinnin kautta.   

- Pyrimme siihen, että materiaali- ja energiahävikki olisi mahdollisimman pieni. Esimerkiksi Suomessa käytöstä poistetuille kuorma-autoille ja muille raskaille ajoneuvoille on kysyntää ulkomailla. Muu materiaali kierrätetään tai hyödynnetään osina noin 90-prosenttisesti, Kauppila summaa.

Muun muassa rauta- ja peltiromun, alumiinin, messingin, öljyn, jäähdytinnesteiden, muoviosien ja renkaiden elinkaari jatkuu hyötykäytössä tai kierrätysmateriaalina. Myös pakkaustarvikkeet ovat kierrätysmateriaalia. 

Toimitilojen lämpötiloja säädellään käytön mukaan, varastojen valaistusta säädellään liiketunnistimilla ja ajastimilla ja energiahukkaa minimoidaan erityisesti pakkaskaudella. 


Saavutettuja säästöjä Kauppilat eivät paljasta, mutta energiansäästötoimien määrästä päätellen kustannusvaikutuksetkin ovat mittavat. 

Ilvesjoen tuulimyllyt näkyvät kauas


Kauppilassa siirryttiin uusiutuvaan energiaan jo viime vuosituhannella. Jyrisevän myllyn vesivoimalaitos käynnistettiin 1990-luvun alussa uudelleen ja vuonna 2009 tontin kulmaan nousi tuulimylly. Myös parin kilometrin päässä toimiva viinatehdas Pramia saa virtansa omasta tuulivoimalasta.

Voimalaitosten tuotantokapasiteetti ylittää oman tarpeen, joten Ilvesjoelta on myyty energiaa jo 23 vuotta.

- Kaikki investoinnit on tehty omalla rahoituksella, tokaisee Kauppila ja peräänkuuluttaa valtion kannustimia energiaratkaisuihin.

Kun kysyn mitä lisäarvoa uusiutuva energia on yritykselle tuonut, Matti Kauppila ei kauaa mieti. – Energiakuluissa säästäminen on yrittäjälle luontainen kannustin. Uusiutuvan energian käyttö luo mielikuvaa yrityksestä, joka pyrkii pysymään kehityksessä mukana ja vaikuttamaan ympäristön ja asioiden tilaan. Tämä on merkki vastuullisesta toiminnasta ja tekee yrityksestä houkuttelevan.

- Tuulimyllyä on myös vaikea olla huomaamatta. Uusiutuvan energian käyttö on parantanut yrityksemme medianäkyvyyttä sekä maakunnassa että valtakunnallisesti. 

Keskustelu asiakkaan kanssa alkaa useimmiten myllystä. Saamme vastata lähes päivittäin seuraaviin kysymyksiin: Pyöriikö mylly? Oletko käynyt ylhäällä? Entä näkyykö sieltä kauas?



Teksti ja kuvat: Krista Laurila

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti