torstai 22. kesäkuuta 2017

Ilmajoen terveyskeskuksella uudistettiin jätehuoltoa – samalla saatiin säästöä ja päästövähennyksiä



Jätehuollon uudistuksien tarkoitus on tuoda säästöjä kunnalle, säästää ympäristöä ja helpottaa kierrättämistä. Hyvällä suunnittelulla, perehdytyksellä ja toteutuksella nämä asiat toteutuvat. Jokaisesta kunnassa voi löytyä kohteita, joissa saisi pienelläkin uudistuksella tehtyä merkittävän parannuksen, joka parhaimmillaan tuo jopa tuhansien eurojen vuosittaiset säästöt. Tämä uudistus voisi vaikuttaa jätehuollon toimivuuteen, kustannuksiin ja samalla päästöjen vähentämiseen. Uudistus voi innostaa myös kierrättämään paremmin.

Viime vuosina monet kunnat ovat ryhtyneet tekemään selvityksiä kiinteistöjen jätehuollon parantamiseksi. Lakeuden Etappi on mukana Kestävän alueen kuntien ja kaupunkien energiansäästötiimeissä ja tiimit ovat sopineet kohteita, joihin kunnassa voi tehdä jätehuoltokartoituksen. Tulokset ovat olleet todella positiivisia niissä kohteissa, joihin kartoituksia on tehty. Kartoituksessa on aina jonkinlainen parannusehdotus ja laskelma toteuttamisen kustannuksista. Monesti toteutuksen takaisinmaksuaika ei ole kovinkaan pitkä. Lakeuden Etapin jätehuollon vastuukuntana toimiva Ilmajoki on tästä hyvänä esimerkkinä tehnyt päivityksen helpottamaan Terveyskeskuksen jätteiden lajittelua ja kierrättämistä.

 
Terveyskeskukselle hankittiin puristinkontti,
joka vähentää jätteiden hakukertoja runsaasti.

Terveyskeskuksella päivitettiin myös roska-astiat uusiin.

Uudistus toteutettiin puhtaasti juuri kustannusten vähentämiseksi ja tässä onnistuttiin. Vanhat keräysastiat olivat isoja ja veivät runsaasti tilaa piha-alueilta. Kestävän harjoittelija haastatteli aiheesta Ilmajoen kunnan kiinteistörakennusmestari Ville Mäkelää.

” Ilmajoen terveyskeskuksessa vaihdettiin ns.  pikakontit puristinkontteihin ja hankittiin Eko-pintasäiliöitä. Samalla alueelle lisättiin myös kombipuristin pahveille. Tyhjennysvälit ovat puristinkonteilla 9 viikkoa ja Eko-astioilla 1 viikko.” Kertoo Mäkelä. ”Esimerkiksi jäteauton käynteihin tuli merkittävä vähennys ja siten jätteen kuljetuskustannukset pienenivät huomattavasti. Tyhjennysvälit ovat pidentyneet merkittävästi alkuperäisestä.” Lisäksi alue siistiytyi ja roska-astioiden sijainti on käyttäjien kannaltakin hyvä.

Kiinteistörakennusmestari Ville Mäkelä suosittelee vahvasti jätehuollon uudistuksia myös muihin lähikuntiin. Ilmajoella on oltu tyytyväisiä uudistukseen.

Kirjoittaja on harjoittelija Vilma Laine


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti