torstai 23. marraskuuta 2017

Ajankohtaista: joulukalenteri, kinkkutemppu sekä jätehuollon muutokset ja kampanjat

Kestävät logot

Kestävät -ilmastotyöhön on valittu uudet, nyt käyttöön otettavat logot.

Joulukalenterin alkuun 7 yötä!

Kuun vaihteessa alkaa taas Thermopolis Oy:n joulukalenteri, johon myös Kestävä -hanke osallistuu. Joulukalenteria pääset seuraamaan Facebookista Thermopoliksen sivulta, jonne ilmestyy päivittäin uusia jännittäviä luukkuja!

Kinkkutemppu - paistinrasvat polttoaineeksi 20.12.2017-4.1.2018

Muistathan, että kinkunpaistorasvoja ei saa kaataa viemäriin? Viime vuonna uutisoitiin mahdollisuudesta viedä kinkkurasvat keräykseen, jolloin niistä tuotettiin uusiutuvaa dieseliä. Nyt se on todellisuutta koko Suomessa. Yhden kinkun rasvoilla voi henkilöautolla ajaa jopa kolme kilometriä.

Ota joulunkinkun paistinrasvat talteen tyhjään, huuhdeltuun maitopurkkiin ja toimita ne lähimpään keräyspisteeseen. Keräyspisteen löydät muunmuassa jokaisesta K-Citymarketista. Kinkkutempun tuotot lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen. Lisätietoja löydät Kinkkutempun nettisivuilta. 

Kuva:www.kinkkutemppu.fi.


Ekotekotempaus Kauhavalla

Kauhavalla järjestetään tammi-helmikuussa 2018 4-6. luokkalaisille ekotekotempaus. Tempaus on lähtöisin Porvoon kouluista ja sen on toteuttanut Kehitysyhtiö Posintra Oy. Tempaus kestää viikon, jonka aikana jokainen oppilas kirjaa tekemiään ekotekoja ekotapapassiin. Viikon lopuksi passi palautetaan opettajalle ja eniten ekotekoja tehnyt luokka palkitaan hienosta suorituksesta.

Ekoroskin ajankohtaiset (Kauhava)

Oma jäteastia mustalle pussille ensi vuonna
Mustat ja vaaleat pussit kerätään erillisiin astioihin ensi vuoden lokakuun alusta alkaen, koska Ekorosk siirtyy bio- ja energiajätteiden (ts. mustien ja vaaleiden pussien) erilliskeräykseen 1.10.2018 alkaen.
Ekorosk hankkii tarvittavat biojäteastiat, jolloin biojäte kerätään Ekoroskin astioihin. Ekorosk omistaa astiat, mutta ei peri kotitalouksilta erillistä maksua astioista. Ensi vuoden alkupuolella Ekorosk lähettää infokirjeen kaikkiin kotitalouksiin, jossa tiedotetaan käytännön asioista koskien erilliskeräystä, mm. astioista, niiden koosta ja aikataulusta. "Mustien jätepussien osuus on ¼ kaikista jätepusseista, siksi kotitaloudet tulevat pärjäämään pienemmällä jäteastialla biojätteelle", sanoo Ekoroskin tiedottaja Pia Grankvist

Ei erillistä maksua biojäteastioista 
Kotitaloudet eivät maksa erillistä vuokraa tai maksua biojäteastiasta Ekoroskille. Ekoroskin maksut koostuvat kiinteästä kuukausimaksusta sekä bio- ja energiajätteen käsittelymaksusta. Ekorosk laskee bio- ja energiajätteen käsittelymaksua 30 % 1.10.2018, kun se toimitetaan erilliskerättynä käsiteltäväksi. Erilliskerätyn bio- ja energiajätteen käsittelymaksut ovat alhaisemmat verrattuna nykyiseen optiseen lajitteluun, tästä syystä Ekorosk voi kustantaa biojäteastioiden hankinnan sekä laskea käsittelymaksua.

Kimppa-astia on yksi vaihtoehto, jos omaan pihaan ei halua useampaa astiaa. Naapureilla voi olla kimppa-astioita biojätteelle ja energiajätteelle. Astioiden koko määräytyy astioita käyttävien asukkaiden määrän mukaan. Kimppa perustetaan solmimalla sopimus yhteisistä jäteastioista, sopimus lähetetään Pohjanmaan jätelautakunnalle. Sopimuksessa määritetään kimppa-astiaan osallistuvien naapureiden osuudet kotitalouksien koon mukaan. Silloin Ekorosk laskuttaa käsittelymaksua kotitalouden osuuden mukaan, lasku tulee siis valmiiksi jaettuna. Toinen työläämpi vaihtoehto on biojätteen kompostointi, kun biojätteet kompostoidaan ei tarvita biojäteastiaa. Myös biojätteitään kompostoivat kotitaloudet saavat 30 % alennusta käsittelyhinnasta 1.10.2018 alkaen.


Ensi vuoden lokakuusta alkaen kotitaloudet laittavat biojätteet erilliseen jäteastiaan. Ekoroskin tiedottajan Pia Grankvistin vieressä 240 l energiajäteastia ja 60 l biojäteastia. 
Teksti: Pia Grankvist
 

Lakeuden Etappi tiedottaa (Alavus, Kurikka, Lapua, Kuortane)

Lakanatekstiilikeräys jäteasemilla ja Lakanajahti kouluilla
Etappi ja kauhavalainen käsityöalan yritys Lankava Oy pistävät nyt kortensa kekoon kiertotalouden hyväksi ja ryhtyvät tekemään tekstiilikierrätyksessä yhteistyötä. Etappi kerää kierrätystekstiilejä eli käytettyjä lakanoita, joista Lankava valmistaa matonkuteita. Etappi järjestää lakanoiden ja puuvillaverhojen keräyksen laajamittaisesti kaikilla jäteasemillaan 1.10.2017-30.6.2018 välisenä aikana. Kerätyt lakanat menevät Etapista eteenpäin Lankavalle, joka tuottaa materiaalista kangaskudetta eli matonkuteita kuluttajakäyttöön. Keräyskampanjan aikana jäteasemilla otetaan maksutta vastaan puhtaita sisätiloissa säilytettyjä alus- ja pussilakanoita sekä puuvillaverhoja. Lue lisää täältä.

Koululaisten Lakanajahti on käynnissä vielä 30.11.2017 asti. Lakanajahti toimii aikaisemmin järjestetyn Tuikkujahdin tapaan, mutta tuikkujen sijaan kerätään lakanoita. Lue lisää ja katso osallistuneet koululuokat täältä

Kierrätyssankareita etsitään taas keväällä
Kierrätyssankarit-kampanja saa jatkoa keväällä 2018. Kierrätyssankarit järjestettiin ensimmäistä kertaa syksyllä 2016. Tässä kampanjassa toteutettiin erilaisia jätehuoltoon liittyviä toiminnallisia tehtäviä, jotka kirjattiin luokan yhteiseen jätepassiin. Kampanja koettiin kattavaksi ja mukavaksi keinoksi syventyä jätehuoltoon ja lajitteluun.
Viime syksyn Kierrätyssankariksi arvottiin Alakylän koulun 3A-luokka. Voittajakoulu pääsi palkintomatkalle tutustumaan Westenergyn jätevoimalan toimintaan. Kampanjasta tiedotetaan opettajille kevätlukukaudella.

Uusi OmaEtappi.com -palvelu helpottaa jäteasioiden hoitamista verkossa
Jäteasioiden hoitaminen verkossa on nyt kätevää ja helppoa. Etapin uusi verkkopalvelu on kotoisasti nimeltään OmaEtappi.com. Palvelussa voit hoitaa omia jätehuoltoasioitasi milloin vain, tarkastella palveluitasi, tehdä niihin muutoksia tai tilata uusia palveluita ja tuotteita. Myöskin asiakasraportointijärjestelmä (WEB-raportointi) siirtyy OmEtappi.com-palveluun marraskuun aikana. Joulukuuhun mennessä kirjautuneet ja rekisteröityneiden asiakkaiden kesken arvotaan rahanarvoisia palkintoja! Tutustu palveluun: www.omaetappi.com

Jätehuolto-opas ruoka- ja puhtauspalvelun henkilöstölle sekä päivitetty rakennusjäteopas tilattavissa asiakaspalvelusta
Oppaat opastavat oikeaoppiseen lajitteluun. Halutessaan oppaat voi tilata Etapin asiakaspalvelusta asiakaspalvelu@etappi.com tai 06 421 4900.

Lajittelemattoman jätteen hintaa laskettiin – myös nimike muuttui
Lakeuden Etapin hinnasto ja lajitteluohjeet ovat muuttuneet lajittelemattoman kaatopaikkajätteen osalta marraskuussa. Hinnastosta on poistunut lajittelematon kaatopaikkajäte, jonka hinta oli 259,31 €/tn ja sen tilalle on otettu käyttöön esikäsiteltävä sekajäte. Muutos johtuu lainsäädännön aiheuttamasta muutoksesta ja rajoituksesta jätteen vastaanottoon. 6.11.2017 lähtien esikäsiteltävän sekajätteen hinta on 188,90 €/tn
Esikäsiteltävä sekajäte tarkoittaa kuormia, joissa on esimerkiksi
• eri hyödynnettäviä jätteitä sekaisin, esimerkiksi poltettavaa jätettä, puuta ja betonia.
• hyödynnettävää ja kaatopaikkaa sekaisin, esimerkiksi poltettavaa jätettä, villaa ja kipsiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti