torstai 23. marraskuuta 2017

KESTÄVÄ -ilmastotyö toimii esimerkkinä muille eurooppalaisille Interreg-ohjelman kautta

Kuntien kestävän kehityksen työtä ehdotetaan hyväksi käytännöksi

Seinäjoen seudun ilmastostrategian tavoitteiden saavuttamisen yhtenä toteutustapana on ollut kuntien määrätietoiset toimenpiteet kestävän kehityksen edistämisen suhteen. Kunnat ovat mm. edistäneet jätehuollon toimivuutta, liittyneet vapaaehtoiseen energiatehokkuussopimukseen, muodostaneet kuntakohtaisia energiansäästötiimejä, kouluttaneet työntekijöitään ja valistaneet kuntien nuoria esim. lajittelun osalta. Kestävä-toiminnan toimenpiteiden on katsottu olevan toteutuskelpoisia myös muissa Euroopan maissa. Tästä syystä Seinäjoen seudun kuntien kestävä-toimintaa ehdotetaan "hyväksi käytännöksi" Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) Interreg Europe -ohjelmalle. Ohjelma tukee julkisten ja julkisluonteisten viranomaisten yhteistyötä aluekehityksen tavoitteiden ja ohjelmatyön parantamiseksi. Hyvillä käytännöillä pyritään edistämään ennen kaikkea aluepolitiikan kehitystä.

Uudet hankkeet käynnistyivät

Etelä-Pohjanmaan alueella käynnistyivät uudet EAKR:n tukemat kehityshankkeet: Co2mmunity ja LowTEMP. Hankkeet toteutetaan 1.10.2017 - 30.9.2020. Etelä-Pohjanmaan energiatoimisto Thermopolis Oy on mukana molemmissa hankkeissa. Hankkeet kuuluvat Interreg Baltic Sea Region -ohjelmaan, jonka tavoitteena on innovatiivisempi ja kestävämpi Itämeren alue.

Co2mmunity – yhteistyöryhmiä ja aluekehitystä
Hanke tarjoaa tietoa kunnille, yhteisöille ja alueellisille energiatoimijoille uusiutuvan energian (aurinko-, maa-, vesi- ja bioenergia) hyödyntämisestä sekä yhteisöenergian alueellisesta kehittämisestä. Yhteisöenergialla tarkoitetaan energiantuotantoa, joka toteutetaan esimerkiksi energiaosuuskunnan toimesta, kuten kaasutankkausasema tai paikallinen lämmöntuotantolaitos. Hankkeen tavoitteena on edistää yhteisöenergian tunnettavuutta Itämeren alueen kunnissa ja yhteisöissä. 
Co2mmunity-hanke toteutetaan kansainvälisessä yhteistyöverkostossa, jonka pääpartnerina toimii saksalainen Kielin yliopisto. Hankkeen suomalaiset projektipartnerit ovat Aalto-korkeakoulusäätiö sr, Green Net Finland ry, Etelä-Pohjanmaan liitto sekä Thermopolis Oy.
Hankkeesta pääset lukemaan lisää täältä tai hankkeen englanninkielisiltä sivuilta: http://co2mmunity.eu/
 







LowTEMP – matalan lämpötilan kaukolämpö Itämeren alueella
Hankkeen tavoitteena on edistää Itämeren alueen kaukolämpöverkkojen kestävää kehitystä. Kaukolämpöverkon lämpötilan alenemalla tavoitellaan lämpöhäviöiden vähenemistä, uusiutuvien energiamuotojen ja hukkalämmön tehokkaampaa hyötykäyttöä. Hankkeen avulla pyritään lisäämään paikallisten ja alueellisten toimijoiden lisäksi myös viranomaisten asiantuntemusta matalan lämpötilan kaukolämpöverkon suunnittelun, rahoituksen, käyttöönoton ja tuotannon osalta. Asiantuntemus mahdollistaa ja luo pohjan tulevaisuuden matalan lämpötilan kaukolämpöverkkojen kehitykselle. Energiatehokkaampi energiantuotanto antaa mahdollisuuden energiansäästölle, paremmalle taloudelle ja puhtaammalle ilmalle Itämeren alueella. LowTEMP-hanke toteutetaan yhdeksän Itämeren alueen maan yhteistyönä. Projektin pääpartnerina toimii puolalainen Institute of Fluid Flow Machinery, Polish Academy of Sciences. Suomalaiset projektipartnerit ovat Kurikan Kaukolämpö Oy sekä Thermopolis Oy.  Hankkeesta pääset lukemaan lisää täältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti