torstai 23. marraskuuta 2017

Työharjoittelu Thermopolis Oy:ssä


Hei.

Olen 25-vuotias Luonto- ja ympäristöalan opiskelija Vilma. Alun perin olen kotoisin Kouvolan Kuusankoskelta. Lapualla olen asunut nyt muutaman vuoden verran. Opiskelen Järviseudun ammatti-instituutissa ympäristöalaa ja suoritin 10-viikon mittaisen työharjoittelujakson Etelä-Pohjanmaan energiatoimisto Thermopolis Oy:ssä Lapualla kevään 2017 aikana. Olen aikaisemmalta ammatiltani ravintolakokki ja palkkatyökseni vaikutan liikenneasematyöntekijänä kolmessa vuorossa.

Kävimme syksyllä luokan kanssa tutustumassa Thermopolis Oy:n toimintaan ja ajatus siitä, että tässä voisi olla mahdollinen harjoittelupaikka jäi kytemään mieleeni. Otin yhteyttä Johanna Punkariin. Sovimme tapaamisen heti seuraavalle viikolle ja työharjoittelun aloituksesta päätimme muutaman viikon päähän. Sain harjoittelupaikan kevääksi 2017. Oli mukava huomata, kuinka ystävällisesti minut otettiin vastaan ja olin heti tervetullut tiimiin harjoittelemaan.

Harjoitteluaikana pääsin tutustumaan erilaisiin hankkeisiin. Ensimmäisenä tutustuin ZEROCO2 -hankkeeseen, jossa vaikutetaan kansainväliseen aluepolitiikkaan ja pyritään tuomaan käsite nollaenergiarakennuksen rinnalle käsite hiilidioksidipäästöttömästä rakennuksesta. Jo ensimmäisenä harjoittelupäivänä pääsin mukaan seuraamaan tämän hankkeen keskustelutilaisuutta Seinäjoelle.

Minulle selvisi mm., että EU:n laajuisesti rakennukset kuluttavat noin 40 % kaikesta kulutetusta energiasta. Hankkeessa esitetään ratkaisuksi tähän ZEROCO2-rakennuksia eli lähes hiilidioksidipäästöttömiä rakennuksia. ZEROCO2-rakennus siis tuottaa vuoden aikana vuoden tarvitsemansa energian itse uusiutuvista lähteistä. ”Mielenkiintoista! Ei siis lisättäisikään eristeitä, vaan uusiutuvaa energiaa!”. Tästä aiheesta voi olla yhteydessä Lea Hämäläiseen.

Olin myös mukana Leader-rahoitteisissa Energiatieto-hankkeissa, jotka toimivat Aisaparin ja Kuudestaan alueilla. Hankkeessa annetaan energiatietoa kotitalouksille eli neuvotaan energia-asioissa. Tietoa välitetään erilaisissa tapahtumissa, kuten kyläilloissa, messuilla, luennoimalla yhdistysten illoissa, kirjastonäyttelyiden ja tulevaisuudessa myös Youtube -videoklippien kautta. Aihealueet, joista tämän hankkeen kohdalla neuvontaa annetaan ovat: energiatehokas rakentaminen ja saneeraus, energiatodistukset, lämmitysjärjestelmän valinta, energiatehokkuus- vinkit ja säästö, valaisimien valinta ja taloudellinen ajotapa. ”Thermopolis Oy:n Facebookista Energiatieto -hankkeen juttuja löytää hastagilla #energiatieto.”

Pääsin Energiatieto -hankkeen mukaan moniin tilaisuuksiin. Ensimmäinen niistä oli Evijärvellä. Evijärven 150-vuotisjuhlien kunniaksi oli järjestetty 7.3.2017 Leader-ryhmä Aisapari ry:n kanssa kolme tapahtumaa koululaisille iältään 6-12v. sekä kyläläisille. Ensimmäinen tapahtuma käsitteli materiaaliviisautta Särkikylässä. Siellä koululaiset saivat tunnustella Energiatiedon osastolla eri lämmitysratkaisuja esim. Pellettiä, turvetta ja haketta ja saivat myös mitata mittarilla eri elektroniikkalaitteiden energiankulutusta.

Tiedotusta energia-asioista on tarjolla myös maakunnan mikro- ja pienyrityksille Innovatiivinen ja resurssitehokas Etelä-Pohjanmaa -hankkeessa. Hankkeessa selvitellään yritysten energia- ja ympäristöalan kehittämistarpeita ja ohjeistetaan yrityksiä toimimaan niiden kannalta toisaalta kustannustehokkaammin mutta myös ympäristöä säästävämmin. ”Varmasti on yrityksiä, joissa näihin asioihin ei ole vielä panostettu.” Aiheesta voi olla yhteydessä Jani Metsä-Turjaan.

Thermopolis Oy:ssa tehdään myös energiakatselmuksia. Niitä tehdään Leader-ryhmä Kuudestaan ry:n alueella toimivassa hankkeessa kylätaloille. Energiakatselmuksia voidaan tehdä myös kuntien kiinteistöihin. Aiheesta voi olla yhteydessä Pauli Kortesojaan.

Pääsin mukaan myös Kestävä -hankkeen ohjausryhmän kokoukseen. Kokoukseen osallistui hyvin väkeä eri kunnista. Keskustelu oli monipuolista ja keskustelusta paistoi läpi yhdessä tekemisen meininki. Sain paljon tietoa kunnissa tehtävästä energiatehokkuus- ja ilmastotyöstä. Pääsin tekemään myös useita tämän uutiskirjeen juttuja. Alueella tapahtuu paljon. ”Vaikuttavaa! On hienoa asua paikkakunnalla, jossa kiinnitetään huomiota näihin asioihin.” 

Harjoittelu on ollut todella mielenkiintoista ja olen saanut Thermopolis Oy:stä eväitä niin tulevaisuutta varten, kuin jokapäiväiseen arkielämäänkin. Suosittelen lämpimästi Thermopolis Oy:tä harjoittelupaikkana myös muille opiskelijoille.

Kirjoittaja on harjoittelija Vilma Laine

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti